ICT NWT s.r.o.

Bezpečnost a penetrační testy – díl třetí

Více než třetina firem neřeší únik dat prostřednictvím flash disků. A asi polovina z nich na svých pracovních počítačích nešifruje data.

Pravidelná změna hesel, šifrování dat na počítačích a serverech nebo bezpečné zálohování dat. Způsobů, jak se chránit před únikem či ztrátou citlivých informací, je spousta. Firmy v Česku se ale pravidlům této bezpečnosti teprve učí. A jde jim to velmi pomalu…

Krádeže citlivých údajů, zašifrovaná produkční data, využívání počítačů k těžbě kryptoměn, DoS útoky, infikované mobilní aplikace – na firmy se každým dnem valí jedna nepříjemnost za druhou… A odrážejí je často s vypětím všech sil. Současná IT ochrana u těchto firem má dvě hlavní výzvy – limitované rozpočty na kompletní IT ochranu a nedostatek vlastních IT adminů.  Provozovat i malou výrobní společnost či středně velkou kancelář znamená závislost na řadě IT aplikací, jejichž výpadek přináší vážné provozní problémy.

Ještě naléhavější je situace v oblasti softwarových řešení pro IT bezpečnost. Způsobů, jakým mohou škodlivé či nepřátelské aktivity napadnout počítačovou síť firmy, je stále více a jejich důmyslnost roste. Například mezi lety 2016 až 2018 došlo k téměř ztrojnásobení počtu zaznamenaných softwarových zranitelností – na 16 555. K tomu je potřeba připočítat rostoucí využívání mobilních zařízení a zvyšující se nároky na compliance – nařízení GDPR o ochraně osobních údajů.

Jak z této situace ven? Například tak, že zodpovědnost za zajištění IT bezpečnosti své sítě vložíte do rukou poskytovatele IT řešení a služeb, který se kompletně postará o firemní IT infrastrukturu – ať již on-premise nebo umístěnou na hardwaru poskytovatele. Mnoho našich zákazníků volí tuto cestu, protože nejsou schopni personálně zajistit řádné fungování svých bezpečnostních řešení a raději přenechají tuto starost svým dodavatelům, kteří pracují s vyšší efektivitou a nižšími náklady.

Tým našich špičkových a certifikovaných specialistů je vám k dispozici, ať už se jedná o malé společnosti o pár zaměstnancích, či střední a velké společnosti. Více se dozvíte v naší prezentaci na adrese: https://ictnwt.cz/produkty/outsourcing-it-a-sprava-it/outsourcing-it/

(c) 2024 ICT NWT s.r.o.