ICT NWT s.r.o.

Izrael zažil nejhorší hackerský útok na nemocnici ve své historii

Začalo to ve středu ve čtyři ráno, kdy si personál izraelské nemocnice Hilel Jafe ve městě Chadera všiml, že nefungují nejen nemocniční počítačové systémy, ale například i elektronicky ovládané dveře. Poté se objevila i žádost o výkupné.

Neznámí hackeři napadli nemocnici, která zřejmě nebyla dostatečně chráněna, a nejspíš se zmocnili citlivých lékařských dat o tamních pacientech. Nemocnice útok nahlásila a okamžitě ho začali vyšetřovat experti z Národního kybernetického ředitelství i ministerstva zdravotnictví. Nicméně ani ve čtvrtek, den po útoku, nebylo jasné, kdo za ním stál a jaké škody způsobil. Podle jednoho z lékařů není ani jasné, kdy se bude moci nemocnice vrátit k plnému provozu.

zdroj: seznamzpravy.cz


Kolikátá už nemocnice? A kolik jich bude následovat, než zabezpečení informačních systémů dostane odpovídající prioritu?

Zablokované dveře, nefungující počítačové systémy, citlivá data pacientů v ohrožení, výkupné deset milionů dolarů, bezradnost expertů a nápravné řešení, které může trvat i několik měsíců… taky máte mírné déjà vu?
Nedostupnost zdravotnických záznamů může způsobit fatální zdržení ve chvíli, kdy jde o život. Co se stane, pokud právě v danou chvíli probíhá operace? Nebo nelze operovat kvůli nedostupným výsledkům vyšetření? Ani tady se nepodařilo vše opravit a obnovit…

V současné pandemické situaci je hrozba těchto útoků ještě tíživější. Nemocnice přijde o data, případně výsledky vyšetření (třeba na COVID-19). Vedení nemocnice tak musí povolat desítky lidí, kteří pak všechna zařízení kontrolují, rekonfigurují a přeinstalují všechny stanice, servery. Hledá se vektor útoku, zjišťuje se konzistence dat a jejich případná kompromitace, hledají se zálohy (pokud jsou). Takto ochromená instituce pak prochází velkou zátěžovou zkouškou i za běžného provozu, natož nyní, kdy je na malém prostoru tak velký počet lidí.

Citlivá data jsou vstupní bránou do světa, ze kterého mrazí. Obrňte se proti potencionálním hrozbám dřív, než bude pozdě! Včasná IT analýza vám může ušetřit spoustu probdělých nocí…

Ing. Filip Lang

Vedoucí oddělení Implementace a realizace

(c) 2024 ICT NWT s.r.o.