ICT NWT s.r.o.

Kybernetický útok na firmu Parabel

Skoro 9 z 10 společností je ohroženo kybernetickými útoky. Vyplývá to z reprezentativní studie německého svazu digitálních technologií Bitkom, na které se podílelo více než 1000 firem ze všech odvětví. Svou zkušenost má i Parabel. Firma, která pro výrobce strojů a zařízení a automobilový průmysl vyvíjí a vyrábí technické produkty. O hackerském útoku, ze kterého Parabel nakonec vyvázl v podstatě se zdravou kůží, přinášíme rozhovor s General Managerem Michaelem Krüsselinem a IT specialistou Jaromírem Grácem. Rozhovor byl zveřejněn v ekonomickém magazínu Plus, který vydává Česko-německá obchodní a průmyslová komora.


Pocit bezpečí a jistoty patří k těm nejzákladnějším lidským potřebám. Alespoň podvědomě po něm touží každý z nás. Co se ale IT týče, je bohužel, v duchu přísloví „co oči nevidí, srdce nebolí“, stále tak trochu podceňován…

Fakta jsou přitom neúprosná:

Hackerovi stačí k napadení a kompromitaci firmy 30 sekund.

Průměrný počet pokusných útoků na českou organizaci je 800 týdně.

A průměrná doba odhalení útočníka v cizí síti 214 dní.

„Nám se to nemůže stát.“ / „Na nás si nemají co vzít!“ Slýchávám často. Bohužel, opak je pravdou…

Útočníci využijí jakoukoliv infrastrukturu – od nejmenší až po velké korporátní sítě. Pokud data nešifrují, tak je alespoň kradou, pozměňují nebo prodávají. Pokud je data nezajímají, mohou napadené stroje využít pro těžbu kryptoměn, rozesílání spamu, anebo jako přestupní bod pro páchání jiné trestné činnosti. Prosím nepodceňujte pravidelné bezpečnostní a penetrační testy.

Ing. Filip Lang
– Vedoucí oddělení Implementace

(c) 2024 ICT NWT s.r.o.