ICT NWT s.r.o.

Umělá inteligence na straně dobra i zla – 2. díl

Používejte AI technologie smysluplně

Machine Learning, Deep Learning a Big Data Analýza zaznamenaly v uplynulých letech významné pokroky, které umožnily mechanizovat úkoly, které dříve řešili jen ti nejnadanější analytici. Umělá inteligence může dát smysl gigantickému množství dat, umožňuje nám totiž vidět v širších souvislostech věci, které jsme dříve neviděli.

Umělá inteligence výrazně urychluje identifikaci nových hrozeb a reakcí na ně. Bezpečnostní nástroje ale nesmí rušit. Proto je nutné AI technologie používat smysluplně tam, kde opravdu zlepší postupy a výsledky.

Mějte však na paměti, že kyberzločin nikdy nespí. Umělá inteligence láká i hackery a kyberzločince, kteří se snaží najít způsoby, jak nové technologie využít a zneužít k útokům, špionážím i krádežím dat a financí.

S využitím AI jednodušeji otestují sítě, naleznou zranitelná místa, vylepší vývoj malwaru a přijdou s ještě nenápadnějšími hrozbami, které se budou snažit vyhnout detekci. Proto je v oblasti kyberbezpečnosti potřeba využívat sofistikované preventivní technologie, které hrozby odhalí a zastaví ještě před branami vaší společnosti. Umělá inteligence hraje a bude hrát v této oblasti důležitou roli.

Doba přeje připraveným

Pro hackery nebyla nikdy příznivější doba – software je snadno dostupný za mizivou, či dokonce nulovou cenu a tutoriál nebo návod ke strojovému učení lze získat podobně jednoduše. Například rozpoznávání obrazu již hackeři využívají v kombinaci s „CAPTCHA farmami“, které tento způsob zabezpečení obcházejí. Jejich úspěšnost je 99,7 %. Oblíbený nástroj Sentry MBA jej má přímo zabudovaný.

Umělá inteligence umožňuje zautomatizovat přizpůsobení obsahu e-mailů na jednotlivce. Nové phishingové útoky jsou proto dnes daleko sofistikovanější – a zaměřené na danou osobu. Tyto útoky už není tak jednoduché odhalit jako dříve. Dokonce i čeština, loga, podpisy a obsah e-mailu bývá k nerozeznání od těch legitimních.

Další klíčová oblast, kde mohou hackeři využít umělou inteligenci, je u klasifikačních problémů. Umělá inteligence je skvělá v zařazování věcí do kategorií. Lze tak zautomatizovat proces vyhledávání nejpravděpodobnějších obětí. Díky umělé inteligenci by také mohli útočníci snáze setrvat v utajení v podnikových sítích a nacházet zranitelná místa. Už nyní se tam dovedou nepozorovaně pohybovat v řádech měsíců, než si jich administrátor všimne.

Jak zůstat v bezpečí?

Nejlepší ochranou proti útokům je soustředit se na základy. Většina společností je stále zranitelná i vůči středně velkým nebo složitým útokům. Nejdůležitější věc, kterou můžou firmy udělat, je zajistit si silnou technickou infrastrukturu, pokračovat v zabezpečení opakovanou simulacích útoků a poučit se z výsledků. Například pomocí nástrojů Microsoft Azure a Microsoft 365. Nezaspěte dobu a využijte potenciál umělé inteligence ve svůj prospěch! Naši specialisti Vám s tím rádi pomohou.

Bezpečnost je nikdy nekončící kontinuální proces. Nechte starosti o citlivá firemní data na našich specialistech. Rádi s vámi proberou konkrétní možnosti zabezpečení, anebo se postarají o reální test útoku na vaši infrastrukturu.

Více se dozvíte v naší webové prezentaci: https://ictnwt.cz/produkty/bezpecnost-firemnich-siti-a-it/

(c) 2024 ICT NWT s.r.o.